U zou graag bepaalde gewoonten willen veranderen, maar u weet niet waar te beginnen? Begin hier...

Het kan zijn dat u een lijst met tips leest en denkt “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”

Als u uw levensstijl wilt veranderen om te vermijden dat u vastloopt, draait het allemaal om kleine stappen. De veranderingen zullen niet van de ene dag op de andere zichtbaar zijn, maar door de adviezen één voor één uit te proberen of zelfs een paar veranderingen te combineren, krijgt uw lichaam al snel het broodnodige duwtje om terug op de juiste weg te geraken.

EET MEER VEZELS

Probeer aan elke maaltijd een vezelrijk voedingsmiddel toe te voegen. Stap over op volkoren brood, pasta en rijst en probeer uw vijf porties (groenten en fruit) per dag te eten. Voeg een salade of wat groenten toe aan elke maaltijd en geniet van vers fruit als tussendoortje.

GOED VOEDSEL IN GEVAL VAN CONSTIPATIE:  • Fruit en groenten
  • Ongepelde rijst
  • Volkoren pasta
  • Volkorenbrood
  • Zaden
  • Noten
  • Haver

ONTBIJT ETEN

Velen onder ons slaan het ontbijt vaak over, maar het ontbijt echt ontlopen is een geweldige no-go als u last hebt van constipatie. ‘s Ochtends eten activeert uw spijsvertering waardoor u hopelijk snel daarna naar het toilet moet.

PROBEER SORBITOL

Sorbitol is te vinden in fruitsappen en bepaalde gedroogde vruchten. Gedroogde pruimen of abrikozen zijn dus een smakelijke manier om een goede darmbeweging te verkrijgen. Eet er wel niet te veel van, ze kunnen snel effect hebben!

Waarom niet onmiddellijk deze tip in de praktijk omzetten en van een vezelrijk ontbijt met gedroogd fruit als nagerecht genieten? Dit advies zal u vast en zeker helpen om onze volgende tip toe te passen:

PROBEER ELKE DAG OP HETZELFDE TIJDSTIP NAAR HET TOILET TE GAAN

Als u er tijd voor kunt maken, probeer dan elke dag op hetzelfde moment naar het toilet te gaan. In het ideale geval doet u dit kort na het ontbijt. Sommige mannen en vrouwen zweren bij hun ‘ochtendritueel’ en als u kunt ontbijten, kan dit uw darmen in een goed ritme brengen.

NEGEER UW AANDRANG NIET

Als u aandrang hebt om naar het toilet te gaan, ga dan zo snel mogelijk. We weten dat dit niet altijd mogelijk is, maar als u op het werk niet graag naar het toilet gaat, is wachten tot u thuiskomt niet goed voor u.

Het idee om een openbaar toilet te gebruiken, kan vervelend lijken, maar als u antibacteriële doekjes bij u hebt, lukt dat hopelijk veel beter. Toiletbezoek vermijden verergert uw constipatie, dus stel het niet uit’.

DRINK MEER

De oudste adviezen zijn de beste, maar het is waarschijnlijk dat als u niet voldoende drinkt, u uitgedroogd en geconstipeerd raakt. Het hoeft geen water te zijn, fruitsappen, thee en koffie zijn ook goed, net als waterrijk voedsel zoals fruit en groenten.

Het is ook aan te raden enkele glazen water per dag te drinken. Opgelet, vergeet ook niet dat alcohol niet hydrateert.

BEWEEG

Vindt u de fitness saai? Geen probleem, er zijn veel andere manieren waarop u uw dosis beweging kunt krijgen. Waarom niet naar het park gaan om een balletje te trappen of voor een snelle wandeling? Alles wat uw hartslag verhoogt en u een beetje buiten adem brengt, helpt.

30 minuten per dag is wat u nodig hebt, zoek dus iets dat u leuk vindt en dat u in beweging brengt.

VERMINDER STRESS

Ja, we geven het toe, kon het maar! Onthoud dat u zich niet druk hoeft te maken over uw constipatie, daar krijgt ieder van ons wel eens mee te maken. Als u stress ervaart door uw werk, praat dan met uw baas over uw werklast of over wat u dwars zit.

Een gedeeld probleem is een half probleem, dus gooi uw stressproblemen in de groep. Praat met uw vrienden, partner of familie en lucht uw hart.

Probeer tijd te maken voor ontspanning wanneer u maar kunt, zelfs al is dat gewoon uzelf even opsluiten in de badkamer met een geurkaars, bubbelbad en een goed boek, of naar uw favoriete muziek luisteren om te ontspannen.

Als u problemen hebt met langdurige stress, angst en depressie, raadpleeg dan uw arts.

LAAT UW AAMBEIEN BEHANDELEN

Hemorroïden of aambeien komen vaak voor, dus u hoeft zich niet te schamen voor een bezoek aan de apotheker om een manier te vinden om de pijnlijke symptomen te verhelpen als ze u van het toilet weghouden.

Stress en constipatie

Maakt u zich druk over iets? Dit kan een rechtstreekse invloed hebben op uw darmen.

Meer weten

Veelgestelde vragen over constipatie

Als u over constipatie begint te praten, duiken vaak dezelfde vragen op.

Meer weten