Als u over constipatie begint te praten, duiken vaak dezelfde vragen op.

 • WAT IS HET NORMALE AANTAL TOILETBEZOEKEN?

  We zijn allemaal anders! Maar alles tussen drie keer per dag en drie keer per week wordt beschouwd als “normaal”.

 • HEBBEN VROUWEN MEER LAST VAN CONSTIPATIE DAN MANNEN?

  Ja. De redenen hiervoor zijn nog niet volledig bekend. Alles kan wat vertragen tijdens de zwangerschap en/of menopauze omwille van hormonen die de spieren ontspannen, ook uw darmspieren.

 • HELPEN LAXEERMIDDELEN BIJ GEWICHTSVERLIES?

  Zeer zeker NIET! Ze zijn geïndiceerd voor constipatie en zorgen niet voor gewichtsverlies. Een laxeermiddel gebruiken wanneer er geen nood is aan verlichting van constipatie, zal slechts resulteren in een verlies van vocht en zout maar niets meer. Praat met uw huisarts als u zich zorgen maakt over het gebruik van laxeermiddelen.

 • WERKEN LAXEERMIDDELEN MINDER GOED ALS ZE TE VAAK WORDEN GEBRUIKT?

  Deskundigen zijn het erover een dat laxeermiddelen geen blijvend langdurig effect op de darm hebben. Als uw arts u al lange tijd laxeermiddelen laat gebruiken, kan uw darm tijdelijk minder gevoelig worden voor de effecten ervan. Als u denkt dat uw aanbevolen dosis niet meer hetzelfde effect heeft of als u niet zeker of ongerust bent, praat dan met uw huisarts.

  Als uw constipatiesymptomen aanhouden, moet u uw arts of apotheker om advies vragen.

 • WORDT HET GEBRUIK VAN LAXEERMIDDELEN EEN GEWOONTE?

  Neen, maar zoals hierboven uitgelegd, kan langdurig gebruik de darm minder gevoelig maken voor hun werking. Wanneer u stopt met het gebruik van laxeermiddelen na langdurig gebruik moet u dit geleidelijk doen door de dosis te verlagen en door steeds meer tijd tussen de innames te laten en een normale darmhygiëne te herstellen.

 • HEEFT CONSTIPATIE ALS GEVOLG DAT ER ZICH GIFTIGE STOFFEN IN HET LICHAAM OPHOPEN?

  Neen. Deskundigen zeggen dat constipatie geen opeenhoping van gifstoffen in het lichaam veroorzaakt.

  In sommige gevallen kan constipatie een symptoom van een obstructie ergens in uw darmen zijn, dus als u last krijgt van buikpijn of sporen van bloed of slijm in uw ontlasting ziet, dient u onmiddellijk contact op te nemen met uw arts.

 • MOGEN KINDEREN LAXEERMIDDELEN GEBRUIKEN?

  Normaal adviseren artsen ouders om eerst veranderingen in hun levensstijl uit te proberen, zoals vezelrijk voedsel eten (vooral fruit en groenten), regelmatig te bewegen en meer te drinken.

  Kinderen lijden vaak aan constipatie. Sommige kinderen hebben problemen om op school naar het toilet te gaan en houden hun stoelgang de hele dag op, wat het probleem verergert. Als een wijziging van de voeding niet helpt om het probleem op te lossen, kan macrogol een zachte en progressieve oplossing bieden. Dulcosoft® oplossing voor oraal gebruik is een medisch hulpmiddel en mag gebruikt worden bij kinderen vanaf 6 maanden. De oplossing heeft een neutrale smaak en kan gemengd worden met een drank naar keuze. Gebruik bij kinderen onder de 8 jaar moet bij voorkeur gebeuren onder toezicht van een arts. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing.

  Indien de constipatieproblemen aanhouden, moet u een arts raadplegen. Indien nodig, kan deze een laxeermiddel voorschrijven. De toediening van laxeermiddelen bij kinderen mag enkel gebeuren op advies van de arts. Bij kinderen mogen stimulerende laxantia slechts uitzonderlijk worden toegediend

 • HOE VAAK KUNT U LAXEERMIDDELEN GEBRUIKEN?

  Het standaard medisch advies luidt dat laxeermiddelen die verkrijgbaar zijn zonder voorschrift (zoals de geneesmiddelen Dulcolax® Picosulphate en Dulcolax® Bisacodyl) van tijd tot tijd voor verlichting van occasionele constipatie kunnen worden gebruikt.

  U moet uw arts raadplegen als u vaak last hebt van constipatie ondanks het toepassen van deze preventieve adviezen, of als u meer dan twee weken lang geconstipeerd bent geweest.

Stress en constipatie

Maakt u zich druk over iets? Dit kan een rechtstreekse invloed hebben op uw darmen.

Meer weten

Veelgestelde vragen over constipatie

Als u over constipatie begint te praten, duiken vaak dezelfde vragen op.

Meer weten