Ons spijsverteringsstelsel is gevoelig en wordt gemakkelijk beïnvloed door veranderingen in routine, stress en angst. Als u last krijgt van constipatie door stress, bent u zeker niet de enige.

Als u zich erg druk hebt gemaakt over een speciale gebeurtenis, zoals een bruiloft of een sollicitatiegesprek, kunt u ook in lichte mate last hebben van constipatie. Deze vorm van constipatie verdwijnt meestal binnen een paar dagen.

STRESS EN ANGST VERSTOREN HET EVENWICHT IN DE CHEMISCHE STOFFEN IN UW SYSTEEM EN DAT HEEFT GEVOLGEN VOOR UW SPIJSVERTERING EN UW MAAG.

Soms heeft u het druk en stelt u uw toiletbezoek uit omdat u geen openbaar toilet wilt gebruiken, of omdat u op het werk of op vakantie bent. Maar als u de drang om naar het toilet te gaan negeert, kunt u geconstipeerd raken. Probeer dus altijd te gaan als het moet.

Neem antibacteriële doekjes mee als u onderweg bent en zich zorgen maakt over het gebruik van openbare toiletten. Het wordt afgeraden om uw stoelgang op te houden ook al bent u buitenshuis.

Piekeren over uw constipatie kan het probleem erger maken en zorgt voor een vicieuze cirkel. Toiletgewoonten kunnen erg verschillend zijn van mens tot mens. Een normaal stoelgangpatroon varieert tussen drie keer per dag en drie keer per week.

UW STRESS BEHEERSEN

We hebben allemaal wel eens 'me-time' nodig, dus probeer een van onze tips om stress te verjagen:


  • Luister naar een CD of MP3 met ontspannende muziek
  • Probeer yoga
  • Schrijf u in voor een leuke fitnessles zoals Zumba
  • Neem een ontspannend, verfrissend bad
  • Ga helemaal op in een goed boek of in uw favoriete tijdschrift

STRESS OP HET WERK

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer stress op het werk zoveel mogelijk te beperken. Als u te veel te doen hebt, praat dan met uw baas. Waarom niet vragen naar flexibele werktijden als u een voltijdse baan niet volhoudt, zoals halftijds werken of thuiswerken?

RELATIEPROBLEMEN

Gaat u door een lastige periode? Praten met uw partner over waar het fout gaat, kan helpen. Maar als u het niet meer kunt verdragen, probeer er dan eens over te praten met vrienden en familie of met een relatietherapeut. Krop niet alles op.

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM (PDS)

Als u ook symptomen van PDS hebt, zoals maagkrampen, een opgeblazen gevoel en diarree, moet u een arts of apotheker raadplegen.

Meer informatie over PDS

DEPRESSIE EN ANGST

Overweldigende angst kan een symptoom zijn van depressie. Praat met uw huisarts als u dit herkent. Uw huisarts kan u medicatie voorschrijven of adviseren om begeleiding of therapie te proberen, waarin men u helpt om te gaan met de problemen die u angstig maken.

Stress en constipatie

Maakt u zich druk over iets? Dit kan een rechtstreekse invloed hebben op uw darmen.

Meer weten

Veelgestelde vragen over constipatie

Als u over constipatie begint te praten, duiken vaak dezelfde vragen op.

Meer weten