Constipatie is een aandoening die uiteenlopende oorzaken kan hebben.

WAAROM BEN IK GECONSTIPEERD?

Constipatie kan worden veroorzaakt door de levenshygiëne (voedingsfactoren, levensstijl), maar ook door lichamelijke veranderingen en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Anticiperen op de rechtstreekse oorzaken van constipatie is niet altijd gemakkelijk en klachten zijn niet altijd voorspelbaar.

VOEDING

Eén van de belangrijkste punten om het risico op constipatie te beperken, is voldoende vezels te eten. Een gebrek aan vezelrijke voeding zou de reden van uw constipatie kunnen zijn. Breng meer vezels in uw voedingspatroon door fruit, groenten, peulvruchten en volkoren producten te eten.

BEWEGEN

We weten dat bewegen goed is voor ons, maar het is niet altijd gemakkelijk om tijd te maken voor het beoefenen van een lichamelijke activiteit. Hoe meer u zit, hoe erger het probleem wordt. Bewegen helpt uw darmspieren samentrekken zodat u vaker naar het toilet moet gaan.

STRESS

Stress is een vaak voorkomende uitlokker van constipatie. Als u geldzorgen of relatieproblemen hebt of een grote verandering in uw leven doormaakt, kan dit een domino-effect hebben op uw spijsverteringsstelsel, net zoals langdurige stress.

BUITENSHUIS EN OP REIS NAAR HET TOILET GAAN

Mensen zijn gewoontedieren en daarom kan een verandering in uw normale dagelijkse ritme uw toiletgewoonten beïnvloeden. Als u zich zorgen maakt over het gebruik van het toilet op een vliegtuig of tijdens een lange autorit, dan kan dit een effect hebben.

Nieuwe plaatsen, een ander voedingsschema of uitdroging, kunnen ook de oorzaak zijn van constipatie.

HORMONEN

Veel vrouwen hebben last van constipatie net voor hun menstruatie. Als u dit herkent, probeer dan op voorhand meer vezels en vocht op te nemen en probeer het te voorkomen

ZWANGERSCHAP

Het zwangerschapshormoon progesteron ontspant uw spieren om plaats te maken voor een groeiende baby, maar het vertraagt ook de spieren die voedsel en afvalstoffen wegwerken. IJzersupplementen en een baby die steeds meer ruimte inneemt in uw buik, kunnen ook constipatie veroorzaken.

Praat met uw arts voordat u geneesmiddelen of medische hulpmiddelen gebruikt als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

MENOPAUZE

Hormonale veranderingen tijdens de menopauze en de premenopauze kunnen constipatie veroorzaken.

OUDER (EN WIJZER!) WORDEN

Naarmate u ouder wordt, werken uw darmspieren minder goed waardoor uw voedsel langer in het spijsverteringsstelsel blijft. Minder bewegen en bepaalde geneesmiddelen kunnen tevens constipatie in de hand werken.

MEDICATIE

Constipatie kan een bijwerking zijn van sommige geneesmiddelen, waaronder:


  • pijnstillers met codeïne
  • antacida gebruikt voor de behandeling van indigestie
    (vooral als ze aluminium bevatten)
  • ijzertabletten gebruikt voor de behandeling van bloedarmoede
  • bepaalde bloeddrukmedicatie
  • anti-epilepsiebehandelingen
  • geneesmiddelen gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson

Vraag advies aan uw apotheker of arts als u constipatieproblemen hebt na het opstarten van nieuwe medicatie. Wijzig nooit zelf uw behandeling met een voorgeschreven geneesmiddel zonder eerst met uw arts te overleggen.

Stress en constipatie

Maakt u zich druk over iets? Dit kan een rechtstreekse invloed hebben op uw darmen.

Meer weten

Veelgestelde vragen over constipatie

Als u over constipatie begint te praten, duiken vaak dezelfde vragen op.

Meer weten